Vita cu sos lamaie si sparanghel

Sos de lămâie pentru pește și alte legume

Am primit rețeta de la Tătaru, care a învățat-o de la un mare bucătar, via internet. Am făcut-o și a ieșit din prima. De unde am dedus că și de pe internet poți învăța lucruri, dacă ești puțin atent. Pentru sosul acesta aveți nevoie (ca instrumentar, vreau să spun) de un blender cu cană și un cuțit de curățat legume sau un peeler. Mă tem că un blender vertical obișnuit nu o să ducă treaba până la capăt, din motiv de turație prea mică. S-ar putea să meargă, totuși. Încercați. Pierdeți cel mut niște coajă de lămâie și puțin ulei de măsline.

Lucrurile încep așa: spălați bine 5-6 lămâi și curățați-le de coajă. Aveți nevoie doar de partea galbenă, fără partea albă.

Lamai
Puneți apă la fiert într-o cratiță mică sau o oală mică. Puneți cojile de lămâie în apa ce clocotește și lăsați-le acolo un miut și jumătate-două minute. Repetați operațiunea asta de 5-6 ori. E importantă din două motive: coaja de lămâie își pierde gustul amar și dispare ceara de la suprafața cojii. Atențe. puneți coaja în apă doar când începe să fiarbă.

Fierbere coji lamaie
Puneți cojile de lămâie în vasul blenderului. Turnați peste ele 50 de mililitri de ulei, 50 de mililitri de apă. Adăugați un vârf de cuțit de sare și unul de zahăr.

Cojile de lamaie se pun in blender

Stoarceți în vas zeama dintr-o jumatate de lămâie.

Stoarcere lamaie in blender

Porniți blenderul, mai întâi pe turație mică și, după 20-30 de secunde, pe turație mare. Lăsați-l să funcționeze un minut și jumătate-două minute, la turație mare (recunosc, dacă nu mă trezeam într-o zi cu Vitamix la ușă, nu încercam rețeta acasă prea repede).

Pornire blender

Gata sosul, emulsionat perfect, fin, aromat.

Sos lamaie blender

Firește, poate fi făcut din portocale, mandarine, minole, clementine, lime.

Sos lamaie la blender

Dacă-i obligatoriu să-l dai prin sită? Nu, dar ajută.

Sos lamaie sita

Din cauza lucrului mecanic, sosul va fi cald. Călduț. Pune-l într-un vas acoperit bine, în frigider. Se păstrează așa, stabil și omogen, două zile (poate și mai mult, însă eu nu l-am ținut mai mult de două zile).

Sos la rece

E bun cu vită.

Sos lamaie cu vita

E bun cu sparanghel (care, apropo, în română e sparanghel, nu asparagus, în română, asparagus e altă plantă).

Sparanghel

 

Sos lamaie sparanghel

E, desigur, bun cu pește, rață, în combinații cu fructe sau peste legume gătite la aburi. Cam atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

 

Sursa: adihadean.ro