Crema de conopida by Adi Hadean

Articol semnat Chef Adi Hadean

„În copilărie detestam conopida. Părinții mei o găteau în trei feluri, mie-mi venea cumva mai ușor să mă împac doar cu unul dintre ele, respectiv cu conopida murată. Conopida pane și supa de conopidă nu mă încântau defel. Am început să mă împrietenesc cu conopida abia după ce am crescut, la fel cum am început să mă împrietenesc cu spanacul, dovlecelul, sarmalele, fasolea verde. Am descoperit că e bună conopida crudă, dacă e asezonată fain, am descoperit că-i bună și supa de conopidă, mai ales dacă are în ea și puțină carne (chiar și afumată). Felul meu preferat de a consuma conopida e crema, nu foarte dulce, ajutată cu arome complementare, fină, mătăsoasă. Să vă spun cum puteți obține patru porții de cremă de conopidă:

Tocați două cepe medii și puneți-le la înmuiat într-o linguriță de unt și una de ulei, pe foc mic, prăfuite cu puțină sare. După ce-i moale și sticloasă ceapa, puneți peste ea 7-800 de grame de conopidă ruptă-n bucăți mici. Amestecați bine și lăsați sub capac, pe foc la fel de mic, 10 minute. Acoperiți cu supă de carne sau apă caldă și lăsați să fiarbă până e moale conopida.

Puneți conținutul oalei într-un blender (rămân fan Vitamix) și adăugați 120-150 ml smântână dulce. Mixați până obțineți textura dorită. Puneți crema din nou pe foc mic, pentru 5-6 minute. Potriviți gustul cu sare, adăugați nucșoară măcinată, cimbru (poate fi oregano proaspăt), ulei de măsline extravirgin. Dacă doriți, puteți să mai puneți în cremă o lingură de mascarpone sau două gălbenușuri crude (cu atenție, dacă crema e prea fierbinte, o stricați). Nu e chiar atât de complicat. Să fiți sănătoși!”

citeste mai mult…